Verkiezingen 22 nov


De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november 2023 komen in zicht. Ben je 18 en wil je gaan stemmen? Dan kun je hieronder informatie vinden!

Debat
Vlak voor de verkiezingen, op vrijdagavond 17 november, organiseert Jongerenraad Zuidplas een debat. Je bent van harte welkom!

Stemmen
Neem je stempas (gekregen via de post) en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau. In een stemhokje maak je het rondje rood bij de naam van de persoon op wie je wilt stemmen.

Welke partijen?
De partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s bekendgemaakt. Hier is een overzicht van partijen en hun programma’s.

BBB
BIJ1
BVNL
CDA
ChristenUnie
D66
DENK
Forum voor Democratie
GroenLinks-PvdA
JA21
Nieuw Sociaal Contract (NSC)
Partij voor de Dieren
PVV
SGP
SP
Volt
VVD
50PLUS

Stemwijzers
Vind je het moeilijk om je keuze te maken? Een stemwijzer kan je daarbij helpen! Aan de hand van stellingen waar je het wel of niet mee eens bent (of neutraal/ geen mening) rolt er na een paar minuten uit welke partijen het meest passen bij de keuzes die je hebt gemaakt bij de stellingen.

STEMWIJZER
Voor de verkiezingen van 2021 werd de StemWijzer bijna acht miljoen keer ingevuld. Via dertig stellingen uit de verkiezingsprogramma’s ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw voorkeuren.

VUL DE STEMWIJZER IN

KIESKOMPAS
De stemwijzer van Kieskompas plaatst kiezers en partijen op een assenstelsel (links-rechts en conservatief-progressief) op basis van antwoorden op dertig stellingen. Zo ziet u welke partijen dicht bij u staan.

VUL HET KIESKOMPAS IN

STEMMENTRACKER
De Stemmentracker van ProDemos meet ‘met welke partij je meestemt’. De stemwijzer bestaat uit dertig stellingen, die gebaseerd zijn op stemmingen in de Tweede Kamer.

VUL DE STEMMENTRACKER IN

JONGEREN KIESWIJZER
De Jongeren Kieswijzer van IZI Solutions, NJR en FNV Young & United zet de partijen naast elkaar op basis van thema’s die voor jongeren belangrijk zijn.

VUL DE JONGEREN KIESWIJZER IN

STEM OP EEN VROUW STEMHULP
De stemhulp van Stichting Stem op een Vrouw biedt een overzicht van de vrouwen op de kandidatenlijsten van politieke partijen. Dit stemhulpmiddel helpt u slimmer te stemmen op vrouwen die op een niet-verkiesbare plaats op de lijst staan.

DE STEMHULP VAN STEM OP EEN VROUW BEKIJKEN

RAINBOWVOTE.NU
Rainbowvote.nu van COC Nederland biedt een overzicht van hoe partijen over lhbti+kwesties denken. Naast een overzicht van partijstandpunten, wordt ook het stemgedrag van partijen op een rij gezet en worden regenboogkandidaten gepresenteerd.

BEKIJK RAINBOWVOTE.NU

YOUNG VOICE
Young Voice van ProDemos is een stemwijzer voor jongeren, een groep die minder vaak stemt. Je selecteert minimaal vier onderwerpen die je belangrijk vindt. Per onderwerp zijn er vijf stellingen, die met korte video’s worden ingeleid.

VUL DE STEMWIJZER VAN YOUNG VOICE IN

STEMCHECKER
Ook de Stemchecker van De Volkskrant baseert zijn stellingen op stemmingen in de Tweede Kamer. De Stemchecker kijkt niet naar verkiezingsbeloftes, maar naar wat de partijen daadwerkelijk hebben gedaan, en geeft dus geen stemadvies.

VUL DE STEMCHECKER IN

HET KIESHART
Het KiesHart van tv-programma Hart van Nederland (SBS 6) vergelijkt aan de hand van dertig stellingen uw persoonlijkheid met die van de politici. Het KiesHart geeft geen stemadvies, maar ‘laat zien dat volksvertegenwoordigers als mens op ons kunnen lijken’. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas.

VUL HET KIESHART IN

TECHNOLOGIE KIESWIJZER
De Technologie Kieswijzer besteedt aandacht aan de kansen en bedreigingen van de digitalisering. Na het invullen van zeventien vragen ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw antwoorden. Dit stemwijzer is ontwikkeld door Het Nieuwe Kiezen, in opdracht van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

VUL DE TECHNOLOGIE KIESWIJZER IN

DUURZAME KIESWIJZER
De Duurzame Kieswijzer van Vanaf Hier, een initiatief van ASN Bank, analyseert de standpunten rond duurzaamheid van politieke partijen. Het stemhulpmiddel vergelijkt in zestien stellingen negen partijen die op minstens vijf zetels gepeild worden.

BEKIJK DE DUURZAME KIESWIJZER

ENERGIEKIESKOMPAS
Het EnergieKieskompas vergelijkt de groene standpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Gasunie, Energie Beheer Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

VUL HET ENERGIEKIESKOMPAS IN

ZORGKIESKOMPAS
Het ZorgKieskompas vergelijkt de zorgstandpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Actiz en Zorgverzekeraars Nederland.

VUL HET ZORGKIESKOMPAS IN

WOONKIESKOMPAS
Het WoonKieskompas vergelijkt de woonstandpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (de vereniging van woningcorporaties).

VUL HET WOONKIESKOMPAS IN

Succes met stemmen!