In Zevenhuizen vond een congres plaats over armoede en schuldenproblematiek in Nederland, georganiseerd door Stichting ZO! Op 17 oktober sprak gastspreker Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, over hoe armoede en schulden het dagelijkse leven en de gezondheid van mensen beïnvloedt en wat er nodig is om deze problematiek terug te dringen. Lokale organisaties die hiermee te maken hebben, konden deelnemen.
Les(s) stress; wat werkt in begeleiding?
De armoede en schuldenproblematiek in Nederland is groot en staat hoog op de agenda. Tijdens het congres “Les(s) stress; wat werkt in begeleiding?” lichtte Nadja Jungmann toe wat de omvang en ontwikkeling is van de schuldenproblematiek in Nederland. Daarnaast legde ze uit welke invloed armoede en schulden hebben op het dagelijks leven en de gezondheid van mensen. Ook vertelde Nadja hoe het komt dat de armoede en schuldenproblematiek ondanks het nieuwe beleid en de nieuwe wetgeving al jaren zo groot is en ze besprak wat er volgens haar nodig is om deze problematiek te verkleinen. Het was inspirerend en leerzaam.
Workshops
Het congres bevatte naast de lezing ook twee interactieve workshops, waarbij keuze was uit drie onderwerpen. De eerste keuze was de workshop ‘Aanmeldroute Schuldhulpverlening door de IJsselgemeente’, waarin werd uitgelegd hoe het schuldhulpverleningstraject in Zuidplas werkt en hoe cliënten hierbij geholpen kunnen worden. De tweede optie was de workshop ‘Betaalbaarheid van Zorg’, samen met de Zorgverzekeringslijn. Hier leerden deelnemers hoe ze mensen kunnen helpen een goede keuze te maken voor een zorgverzekering. De derde mogelijkheid was de ‘Training Gespreksvaardigheden’, geleid door Nadja Jungmann, waarin belangrijke gesprekstechnieken voor goede begeleiding werden behandeld.